Hoe werkt een elektrische fiets?
Ben je benieuwd hoe een elektrische fiets precies werkt? In deze blog gaan we dieper in op het onderwerp en ontdekken we hoe een e-bike werkt. Of je nu overweegt er zelf een aan te schaffen of benieuwd bent naar de technologie, hieronder lees je alle informatie over dit onderwerp.
De werking van een elektrische fiets
Een elektrische fiets combineert de kracht van je eigen inspanning met de ondersteuning van een elektromotor. Met deze motor kun je snelheden tot ongeveer 25 kilometer per uur bereiken, of zelfs tot 45 kilometer per uur bij een speed pedelec. De benodigde elektriciteit voor deze ‘boost’ wordt geleverd door de accu, die zich bevindt in de achterdrager, op het frame of zelfs geïntegreerd in het frame. Het bedienen van een e-bike is heel eenvoudig en kan vanaf het stuur worden gedaan. Hier kun je bijvoorbeeld het niveau van de ondersteuning selecteren. Op het display kun je verschillende gegevens aflezen, zoals je huidige snelheid en de resterende afstand die je kunt afleggen met de ondersteuning. Met deze handige functies krijg je een duidelijk overzicht van je rit en kun je optimaal genieten van het fietsen met elektrische ondersteuning.
De motor
Een elektrische fiets is in essentie identiek aan een conventionele fiets. Het bezit een frame, stuur, zadel, versnellingen, twee wielen en je kunt erop rijden door kracht op de pedalen uit te oefenen. Het onderscheidende kenmerk van een elektrische fiets is de ingebouwde motor. De motor van een elektrische fiets kan variëren qua plaatsing, waarbij er fietsen zijn met een voorwielmotor, middenmotor of achterwielmotor. Deze motor bevat slimme sensoren die elke seconde meten hoeveel ondersteuning er op dat moment nodig is, zodat je ontspannen kunt blijven fietsen.
De accu
De motor van de elektrische fiets wordt aangedreven door de elektriciteit die afkomstig is van de accu. De accu van de fiets kan worden geplaatst op de achterdrager van de fiets of op de schuine buis. Bovendien zijn er fietsen met geïntegreerde accu’s in de schuine buis, waardoor het bijna niet zichtbaar is dat je op een elektrische fiets rijdt. Wil je meer informatie weten over de accu van een e-bike? Bekijk dan ook ‘alles wat u moet weten over de accu van een e-bike‘.
De display
Op het stuur van de elektrische fiets is een display bevestigd. Op dit display kun je in één oogopslag zien in welke ondersteuningsstand je fietst, wat je snelheid is en hoeveel kilometers je al hebt afgelegd. Alle bedieningsknoppen bevinden zich binnen handbereik op het handvat, zodat je te allen tijde je handen aan het stuur kunt houden en je ogen op de weg gericht kunt houden.
Een elektrische fiets opladen
De elektrische fiets maakt gebruik van een accu om kracht op te wekken. Net als bij je mobiele telefoon of tablet, moet de fiets ook worden opgeladen. De actieradius, oftewel de afstand die je kunt afleggen op een volle accu en de levensduur van de accu verschillen per fiets/model. Wil je meer informatie hierover? Lees dan onze blog ‘hoe werkt het opladen van een elektrische fiets?‘.
Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen een e-bike en een reguliere fiets?
Er zijn aanzienlijke verschillen tussen traditionele fietsen en elektrische fietsen. Als eerste is een elektrische fiets uitgerust met een elektromotor. Dit betekent dat je, in tegenstelling tot een traditionele fiets, niet volledig afhankelijk bent van je eigen spierkracht bij het fietsen. Een elektrische fiets vereist minder spierkracht, omdat de elektromotor trapondersteuning biedt. Hierdoor krijg je als het ware een duwtje in de rug.
De mate van trapondersteuning is natuurlijk afhankelijk van de stand die je zelf instelt. Je kunt er zelfs voor kiezen om de trapondersteuning volledig uit te schakelen. Als je hiervoor kiest, is er eigenlijk nauwelijks verschil tussen een elektrische fiets en een traditionele fiets. Zonder trapondersteuning moet je weer voor 100% vertrouwen op je eigen spierkracht.