Hoe beveilig je jouw elektrische fiets tegen diefstal?

Een elektrische fiets is een waardevolle investering en helaas zijn dieven zich daar maar al te goed van bewust. Hoewel je nooit volledige garantie hebt dat je fiets niet gestolen wordt, zijn er wel veel maatregelen die je kunt nemen om de kans op diefstal flink te verkleinen. In deze blog delen we de beste tips om ervoor te zorgen dat jouw fiets veilig blijft, waar je ook bent!

1. Noteer het merk, model en framenummer van je fiets

Het is verstandig om zoveel mogelijk details van je fiets te noteren, zoals het merk, model en framenummer. Dit helpt om aan te tonen dat de fiets echt van jou is, mocht hij ooit gestolen worden. Een extra tip: maak foto’s van je fiets, het framenummer en andere unieke kenmerken, en bewaar deze op je telefoon. Zo heb je alle informatie direct bij de hand als je aangifte moet doen.

2. Gebruik minstens twee verschillende sloten

Het gebruik van meerdere sloten is een van de beste manieren om fietsdiefstal te voorkomen. Het ringslot dat vaak standaard bij een elektrische fiets wordt geleverd, is op zichzelf niet genoeg om dieven tegen te houden. Ervaren dieven kunnen dit slot namelijk snel en makkelijk openmaken. Door een extra slot, zoals een insteekslot of kettingslot, toe te voegen, maak je het dieven moeilijker en vergroot je de kans dat ze betrapt worden.

Let erop dat je een slot kiest met een ART-keurmerk. Dit keurmerk geeft aan hoe diefstalbestendig het slot is. Een ART 2-slot is de minimale vereiste voor veel verzekeraars, maar een ART 3-slot biedt nog betere bescherming.

e bike beveiligen tegen diefstal

3. Zet je e-bike vast aan een vaste constructie

Gebruik altijd een kettingslot, kabelslot of insteekslot om je e-bike vast te zetten aan een vast object, zoals een fietsenrek, lantaarnpaal of een stevig hek. Zo voorkom je dat een dief je fiets eenvoudig kan verplaatsen naar een rustigere plek om de sloten te kraken.

Als er geen lantaarnpaal of hek in de buurt is, kun je het kettingslot ook om het frame en het voorwiel van je fiets bevestigen. Op deze manier kan de fiets niet zomaar weggeduwd worden door het achterwiel op te tillen.

4. Zet je fiets in een bewaakte fietsenstalling

De veiligste optie is om je fiets altijd in een bewaakte fietsenstalling te zetten, vooral als je in de stad bent of op het station. In steeds meer steden en stations zijn bewaakte fietsenstallingen te vinden, vaak gratis of tegen een klein bedrag. Dit bedrag is het zeker waard, want als je fiets gestolen wordt, ben je veel meer geld kwijt.

Ook thuis is het belangrijk om je fiets goed op slot te zetten. Zelfs in je tuin kan een dief gemakkelijk toeslaan. Zet je elektrische fiets daarom altijd op slot en buiten het zicht, bij voorkeur in een schuur of afgesloten ruimte.

Voor een overzicht van bewaakte fietsenstallingen in Nederland kun je terecht op www.veiligstallen.nl.

e bike beveiligen verzekeren

5. Verzeker je e-bike en zet dieven buitenspel

Het verzekeren van je elektrische fiets is een slimme manier om jezelf te beschermen tegen financiële verliezen door diefstal, schade of ongevallen. Een e-bike is vaak een flinke investering, en een goede verzekering zorgt ervoor dat deze investering goed beschermd is. Fietsverzekeringen dekken doorgaans diefstal van de fiets, de accu en accessoires, en bieden daarnaast compensatie voor schade door ongevallen of vandalisme.

Het afsluiten van een verzekering is een stuk eenvoudiger dan jezelf te moeten verdedigen tegen fietsendieven! Met een verzekering kun je met een gerust hart blijven fietsen, wetende dat je gedekt bent tegen onverwachte kosten. Bovendien krijg je bij schade professionele hulp en service via je verzekeraar.

6. Zet je fiets duidelijk in het zicht

Als er geen bewaakte stalling beschikbaar is, vermijd het om je fiets op een afgelegen of donkere plek te zetten, zoals een steegje. Kies in plaats daarvan een locatie waar veel mensen langskomen en je fiets goed zichtbaar is. Dieven slaan minder snel toe op plekken waar ze makkelijk gezien kunnen worden. Door je fiets op een drukke, goed zichtbare plek neer te zetten, verklein je de kans op diefstal aanzienlijk. Vergeet natuurlijk niet om je fiets altijd goed op slot te zetten, ook op zichtbare plekken.

Download nu ons E-Bike magazine!

Download gratis