Wat is een E-bike of elektrische fiets?

Een E-bike is een fiets die wordt aangedreven door een elektromotor. Je hebt nog steeds wat eigen spierkracht nodig om te trappen, maar veel minder dan op een gewone fiets. De elektromotor biedt trapondersteuning door een extra duwtje in de rug te geven tijdens het fietsen, waardoor je minder kracht hoeft te zetten. Vooral bij lange afstanden, tegenwind en heuvels is dit erg handig. Het helpt vermoeidheid te verminderen en je in beweging te houden, en beweging is goed voor je gezondheid!

Hoe werkt een E-bike?

Een elektrische fiets kan een motor hebben in het midden, aan de voorkant van het wiel, of juist aan de achterkant. Elk van deze posities heeft zijn eigen voor- en nadelen. De motor krijgt energie uit een accu, die meestal op de bagagedrager van de fiets is gemonteerd. Met een bedieningspaneel op het stuur kun je de snelheid van je E-bike instellen en aangeven hoeveel trapondersteuning je wilt hebben.

Wat zijn de voordelen van een elektrische fiets?

Nu je weet wat een E-bike is, vraag je je misschien af wat de voordelen zijn. Een E-bike heeft verschillende voordelen. Het grootste voordeel is waarschijnlijk dat het fietsen gemakkelijker en sneller gaat dan op een gewone fiets. Ook bergop fietsen kost veel minder moeite dankzij de trapondersteuning.

Een ander voordeel is dat je, ondanks de verminderde inspanning, toch actief bezig bent. Je kunt met je dagelijkse fietstocht naar het werk al aan je dagelijkse portie beweging komen. Een E-bike is ideaal voor woon-werkverkeer, zelfs voor langere afstanden, omdat het veel sneller gaat dan met een gewone fiets. Andere voordelen zijn onder meer milieuvriendelijkheid, lagere onderhoudskosten, gemakkelijk mee te nemen en het brede aanbod van E-bikes dat tegenwoordig beschikbaar is.

wat is een elektrische fiets

 

Wat is het verschil tussen een elektrische fiets en een gewone fiets?

Er is een aanzienlijk verschil tussen een gewone fiets en een elektrische fiets. Ten eerste is een E-bike uitgerust met een elektromotor. Hierdoor hoef je niet 100% van je eigen spierkracht te gebruiken, zoals op een gewone fiets. De elektromotor biedt trapondersteuning, waardoor je als het ware een duwtje in de rug krijgt.

Natuurlijk kun je zelf instellen hoeveel trapondersteuning je wilt, en je kunt er zelfs voor kiezen om deze helemaal uit te zetten. Als je dat doet, is er nauwelijks verschil tussen een elektrische fiets en een gewone fiets, omdat je dan weer volledig op je eigen spierkracht vertrouwt.

Wat is het verschil tussen een E-bike en een elektrische fiets?

Hoewel mensen vaak denken dat er een verschil is tussen een E-bike en een elektrische fiets, is dat niet het geval. Beide termen verwijzen naar hetzelfde product: een fiets met trapondersteuning die het fietsen een stuk lichter maakt. Dus de volgende keer dat je de termen door elkaar ziet worden gebruikt, weet je dat het eigenlijk om hetzelfde product gaat.

Download nu ons E-Bike magazine!

Download gratis